Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Hjärtinfarkt

En hjärtinfarkt, ibland även kallad hjärtattack, kan vara livshotande så larma 112 omedelbart. Agera snabbt för att rädda liv!
En hjärtinfarkt, ibland även kallad hjärtattack, kan vara livshotande så larma 112 omedelbart. Agera snabbt för att rädda liv!
 • Personen kan ha ihållande bröstsmärta och/eller diffusa besvär från armarna, nacken, käkarna, ryggen eller magen.
  Smärtan beror på att blodflödet till hjärtmuskeln blockeras och smärtan lättar oftast inte av vila.

 1. Larma 112
  Larma 112 på en gång eller få någon annan att göra det. Den drabbade behöver medicinsk vård så snart som möjligt. En hjärtinfarkt är ett mycket allvarligt tillstånd som kräver ett snabbt omhändertagande.

  Ring 112

  Du får vägledning och hjälp från SOS-operatören. 2. Stanna kvar hos och lugna personen
  Stanna kvar hos och lugna personen i väntan på ambulans.

 3. Låt personen vila
  Låt personen vila i en bekväm ställning (till exempel sitta på golvet och luta sig mot en vägg eller stol).
  Att vila minskar belastningen på hjärtat. Att sitta på golvet minskar dessutom skaderisken om personen skulle bli medvetslös.

 4. Ta fram medicin
  Hjälp till att ta fram eventuell medicin, om personen har någon. Till exempel nitroglycerin och/eller acetylsalicylsyra (till exempel Aspirin, Babyl, Magnecyl, Treo).
 5. Vid hjärtstopp larma 112 och starta HLR
  Om personen blir medvetslös, kontrollera om personen andas normalt. Andas personen onormalt eller inte alls, larma 112 och starta hjärt-lungräddning, HLR.

  Ring 112

  Du får vägledning och hjälp från SOS-operatören.

Relaterad första hjälpen

Frågor och svar - Hjärtinfarkt

Alla instruktioner