Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Frågor och svar om medvetslös person

Här får du svar på frågor om hur du ska agera om en person är medvetslös eller svimmar.
Här får du svar på frågor om hur du ska agera om en person är medvetslös eller svimmar.

Hur gör jag för att se och känna om personen andas?

Böj personens huvud bakåt, se efter om bröstkorgen rör sig. Du kan också lyssna och känna efter andetag mot din kind.

Varför ska jag böja personens huvud bakåt för att kontrollera andningen?

Hos en medvetslös person slappnar alla muskler av, även tungan. Tungan kan då blockera luftvägen, så att personen inte kan andas. När huvudet böjs bakåt så sträcks tungan framåt och luftvägen öppnas.

Hur gör jag med ett spädbarn som är medvetslöst men andas?

Håll i sidoläge genom att lägga barnet i famnen, med huvudet lätt bakåtböjt. Ring 112 eller be någon annan att göra det.

Om jag tror att personen kan ha skadat nacken eller ryggen, ska jag ändå lägga dem på sidan?

Även om du misstänker att personen har skadat nacken eller ryggen så bör du lägga dem på sidan. Det viktigaste är att personen kan andas. Försök att hålla personens ryggrad rak under vändningen. Om möjligt, be någon hjälpa dig att försiktigt vända personen.

Ska jag försöka prata med personen?

Ja, prata med och lugna personen. Även om de kanske inte svarar så kan det vara så att de hör vad som händer runt dem.

Kallas det "stabilt sidoläge" när en person läggs på sidan med huvudet bakåtböjt?

Ja, "stabilt sidoläge" är den formella benämningen på hur en medvetslös person som andas ska placeras för att luftvägen ska hållas öppen. Ibland kan det kännas förvirrande med alla steg för hur detta "ska" göras, och då finns det en risk för att det viktigaste glöms bort – att personen ska ligga på sidan med huvudet böjt bakåt.

Vad ska jag göra med någon som svimmar?

Om någon är på väg att svimma så be dem lägga sig ned på rygg, med benen högt. Svimning är en ytlig och kortvarig form av medvetslöshet som beror på en tillfällig syrebrist i hjärnan. Den drabbade vaknar som regel snabbt till om hen ligger ned med benen högt. Om personen inte vaknar – lägg personen på sidan, i "stabilt sidoläge".