Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Frågor och svar om blödning

Här får du svar på frågor om hur du agerar vid en blödning.
Här får du svar på frågor om hur du agerar vid en blödning.

Vad kan jag använda som för att stoppa en stor blödning?

Använd det som finns tillgängligt - det behöver inte vara "riktig" första hjälpen-utrustning. Använd din egen hand, den skadades hand, en t-shirt, en handduk - vad som helst som kan användas som ett tryckförband för att stoppa eller minska blödningen.

Vad ska jag göra om det blöder igenom förbandet?

Ta inte bort förbandet, lägg istället på mer förband utanpå, till exempel fler handdukar och t-shirts, och fortsätt att hålla tryck. Ring 112, eller se till att någon annan gör det.

Personen ser blek ut, fryser och är yr. Varför det?

Det kan vara ett tecken på att blodcirkulationen i kroppen inte är tillräcklig för att täcka kroppens behov. Den syrebrist som då uppstår gör att cellerna skadas eller dör. Om cirkulationssvikten förvärras blir tillståndet snabbt livshotande.

För att skydda de känsliga organen har kroppen inbyggda försvarsmekanismer som träder i kraft när blodcirkulationen sviktar. Hjärtat kompenserar genom att pumpa snabbare. Blodet omfördelas från mindre sårbara organ till hjärnan, hjärtat och lungorna.

Om du misstänker att någon är på väg att drabbas av cirkulationssvikt så ring 112, stoppa eventuell blödning, se till att personen lägger sig ned. Förhindra avkylning.

Vad ska jag göra om det sitter fast ett föremål i såret?

Låt föremålet sitta kvar – det hjälper till att täppa till hålet och stoppa blodflödet. Lägg tryck runt om föremålet. Att ta bort föremålet kan göra blödningen mycket större.

Ska jag lägga ett avsnörande förband för att stoppa en stor blödning?

Att använda avsnörande förband rekommenderas inte för allmänheten eftersom det är svårt att göra effektivt och det finns en risk att det orsakar ytterligare skador. Enda gången det kan vara aktuellt med ett avsnörande förband är om tryckförband inte kan användas eller inte räcker för att minska blödningen. Om du tvingas att lägga ett avsnörande förband så notera vilken tid detta görs, och meddela sedan denna tid till sjukvårdspersonalen.

Ska jag tvätta såret?

Mindre skär- och skrapsår kan du tvätta för att få bort smuts. Tvätta inte sår som blöder mycket, eftersom det försvårar för blodet att koagulera (klumpas ihop och stelna) och kan göra att det blöder mer.

Hur gör jag om någon blöder näsblod?

Kläm på näsans mjuka del, där näsbenet slutar, eller be den skadade att göra det själv. Be personen att sitta lätt framåtlutad och andas genom munnen. Trycket hjälper till att stoppa blödningen.

Böj inte huvudet bakåt, eftersom det då finns risk att blodet kan rinna bakåt ner i halsen och orsaka andningssvårigheter eller kräkningar.
Kontakta sjukvård, till exempel 1177,  om näsblödningen inte slutar inom ungefär en halvtimme.

Finns det risk att jag smittas av något från den skadades blod?

Risken för att du ska bli smittad av något är liten. För säkerhets skull är det dock bäst att undvika direktkontakt med blodet. Du kan använda skyddshandskar eller plastpåsar, eller be den skadade att själv trycka på såret.